Płytki kuchenne – ścienne i podłogowe

Płytki do kuchni

Wybór płytek do kuchni – na ścianę czy na podłogę – to duże wyzwanie. Możliwości są ogromne i to zarówno w kwestii wzornictwa, jak i wielkości, faktury czy kolorystyki. Jak więc wybrać właściwe kafelki kuchenne w taki sposób, aby były funkcjonalne, służyły przez lata i nie znudziły się domownikom zbyt szybko? Co zrobić, by płytki ścienne i podłogowe do kuchni odpowiadały gustom, a równocześnie wpasowywały się w ogólne trendy? Jak w tym wszystkim się nie pogubić i nie sprawić, żeby kuchnia, wbrew naszym zamiarom, stała się eklektycznym tworem? Po pierwsze trzeba podejść do tematu „z głową”, na chłodno. Należy dać sobie czas na przejrzenie oferty płytek, najlepiej od razu zaznaczając pozycje, które wpadają nam „w oko”. Jednocześnie jednak trzeba zapoznać się ze specyfikacją konkretnego produktu. Kuchnia to kluczowe pomieszczenie domu, które przede wszystkim musi dobrze spełniać swoje funkcje użytkowe. Z drugiej jednak strony spędzamy w niej dużo czasu, dlatego koniecznie musi być przestrzenią, w której po prostu dobrze się czujemy. Z powyższych względów ważne jest, aby właściwie wybrać funkcjonalne i ładne kafle do kuchni.

Najnowsze trendy

W zależności od tego, na jakie płytki się zdecydujemy, kuchnia może prezentować się nowocześnie, klasycznie lub tradycyjnie. Nie spełniają one więc jedynie funkcji praktycznych, ale mają ogromne znaczenie dla estetyki wnętrza. Obecnie modne są płytki o większym rozmiarze i jednolitym kolorze, a także płytki strukturalne i w stylu patchwork, ale nie oznacza to, że musimy być jednoznacznie wierni tym trendom. Ważne, aby płytki na ścianę do kuchni dobrze się prezentowały i współgrały z całością wnętrza. Płytki podłogowe do kuchni – dostępne obecnie w każdym możliwym stylu – powinny być wytrzymałe, trwałe, odporne na wysoką temperaturę i ogień, a także plamienie. To pozwoli nam skorzystać z nich w pełni. Płytki w kuchni powinny być też łatwe w utrzymaniu czystości, nawet przy intensywnej eksploatacji przestrzeni i bez konieczności wykonywania dodatkowych zabiegów konserwacyjnych. Dlatego tak ważne jest, aby były to płytki odpowiedniej klasy, która zagwarantuje nam że wybrane materiały wykończeniowe będą nam służyły przez długie lata.

Ważne parametry

Wybierając konkretne płytki podłogowe do kuchni, zawsze należy sprawdzić, jaki maja poziom ścieralności, wytrzymałości, nasiąkliwości, a także, zastanowić się czy chcemy, aby były antypoślizgowe (tego rodzaju kafle są bardziej chropowate). Płytki w kuchni z pewnością będą narażone na odbicia, porysowania czy silne zabrudzenia. Lepiej więc zdecydować się na produkt wyższej jakości, aby zawczasu pozbyć się ewentualnych kłopotów. Takie warunki spełniają płytki tzw. pierwszej klasy, których kupienie gwarantuje, że nie posiadają one żadnych wad, plam i że pochodzą z jednej partii produkcyjnej (czyli że są identyczne w zakresie kalibracji i tonacji). Jeśli chodzi o poziom ścieralności, płytki do kuchni na podłogę powinny mieć minimum PEI 4 (w skali pięciostopniowej), a kafelki na ścianę – PEI 1. W zakresie nasiąkliwości, należy spojrzeć na parametr zwany porowatością płytki. Ponieważ w kuchni mamy bezpośredni kontakt z wodą i może dojść do zaparowania pomieszczenia, zdecydowanie warto wybrać produkt o niskiej nasiąkliwości.

 

Podobne artykuły: